Ξενωνας Καλντερίμι Θέα | Κάστρο Μονεμβάσιας

Contact Us

Kalderimi Guest House | Monemvasia castle

Ιστιοπλοΐα

ιστοπλοϊα μονεμβασια

Διαλέξτε την κατάλληλη παρέα, εξασφαλίστε το σκάφος ιστιοπλοϊκό ή μηχανοκίνητο, ανοίξτε τον χάρτη κάτω από τον 37ο παράλληλο.

Τοποθετώντας το κουμπάσο κοντά στις μοίρες 37 πλάτος & 23 μήκος με κατεύθυνση τα βορινά όρια του Δήμου Μονεμβασιάς, η περιπέτεια μόλις αρχίζει.

Σε απόσταση 30 περίπου ναυτικών μιλίων από τα νότια της Ύδρας (λιγότερα από 70 από τις μαρίνες της Αττικής) συναντάμε τον όρμο του Κυπαρισσίου (36.58Β -23.00Α). Καταγάλανα νερά, μεγάλες παραλίες. Με την πρώτη ματιά στον οικισμό εύλογα αναρωτιέστε πως βρέθηκαν οι Κυκλάδες στην Πελοπόννησο. Τα κάτασπρα σπίτια που ξεκινούν από ψηλά καταλήγουν στην θάλασσα ακλουθώντας μορφολογικά την καταπράσινη κοιλάδα του Κυπαρισσίου.

Είτε δέσετε σε κάποιο από τα δύο μικρά λιμάνια, είτε μείνετε αρόδου ένα είναι το σίγουρο. Το πρωινό ξύπνημα θα σας βρει στη θάλασσα. Τα πεντακάθαρα νερά απέχουν σχεδόν ένα μέτρο από το βραδινό σας κρεβάτι και μια βουτιά είναι αρκετή για να ζήσετε την πεμπτουσία των διακοπών με σκάφος. Θα χρειαστεί προσπάθεια για να σηκώσετε άγκυρα αλά και οι υπόλοιπες επιλογές περιμένουν να σας αποζημιώσουν.

Χαράζοντας ρότα πιο νότια δίπλα στην ακτογραμμή, οι «πανάτοι» μπορούν να εκμεταλλευτούν το βοριαδάκι (απόρροια των καλοκαιρινών μελτεμιών του Αιγαίου) και να ανοίξουν το μπαλόνι τους ταξιδεύοντας προς την Μονεμβασιά. Σε 12 περίπου μίλια θα συναντήσετε την είσοδο του φιόρδ του Γέρακα. Με χαρακτήρα μοναδικό στην Ελλάδα. Μην περιμένετε να δείτε τον οικισμό και το λιμάνι από την θάλασσα, όσο κοντά στην ακτογραμμή και να είστε. Θα πρέπει να πλεύσετε στην είσοδο του καναλιού και όταν η ανοιχτή θάλασσα χαθεί πίσω σας, θα αρχίσουν να προβάλλονται μπροστά σας τα πρώτα σπίτια. Όπου και αν δέσετε σίγουρα απέναντι θα υπάρχει μια από τις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του οικισμού. Τα υπόλοιπα αφήνονται στην όρεξη σας.

Καθίστε όσο θέλετε. Η Μονεμβασιά απέχει μόλις 7 ναυτικά μίλια και η διαδρομή είναι χαλαρή και κόστα – κόστα. Όταν όμως φθάσετε εκεί ταξιδέψτε νότια του επιβλητικού βράχου και μένοντας κοντά πάρετε μια πρώτη γεύση της καστροπολιτείας. Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού σας περιμένει ο χώρος της μαρίνας. Εκεί θα συνυπάρξετε με άλλα τουριστικά σκάφη αλλά και ψαράδικα. Δείτε το σαν ευκαιρία να εξασφαλίσετε φρέσκο ψάρι από τους επαγγελματίες. Η πόλη της Μονεμβασιάς και το κάστρο της είναι εύκολα προσβάσιμα. Το δεύτερο μπορεί να είναι λίγο μακρύτερα αλά η διαδρομή είναι επίπεδη και υπέροχη.

Όταν γεμίσετε εμπειρίες και εικόνες από την εκεί στάση σας, ήρθε η ώρα της Νεάπολης και των Βατίκων. Μη σας τρομάζει ο Καβομαλιάς. Αρκεί μια ματιά στις μετεωρολογικές προβλέψεις (όπως πάντα κάνουμε όταν ταξιδεύουμε) και το πέρασμά στον Λακωνικό κόλπο έρχεται σύντομα και χαλαρά. Στο ύψος του ακρωτηρίου η ρώτα μας ταιριάζει με αυτή των μεγάλων εμπορικών και η εμπειρία είναι μοναδική δίπλα σε αυτά τα θηρία. Την ίδια στιγμή στην ακτή ο φάρος στέκει αγέρωχος και απαραίτητος και εικόνες σαν το γαντζωμένο στα βράχια ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης καθιστούν την διαδρομή ενδιαφέρουσα.

Η Νεάπολη αποτελεί τη νοτιότερη πόλη της στεριανής Ευρώπης. Εάν ο καιρός το επιτρέπει θα δέσετε στο κεντρικό λιμάνι και θα ήσαστε στην καρδιά της πόλης. Σε αντίθετη περίπτωση λίγο νοτιότερα υπάρχει το καταφύγιο του Παλαιόκαστρου να σας φιλοξενήσει. Το χταπόδι στα κάρβουνα συνοδευόμενο από το απαραίτητο ουζάκι αποτελεί σπεσιαλιτέ αλλά και must της περιοχής. Για την καθαρότητα των νερών δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί το ότι η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία της Νεάπολης αρχίζει δίπλα από το μόλο του λιμανιού. Μια βουτιά θα σας πείσει. Στη περιοχή περισσεύουν η πεντακάθαρες αμμουδερές παραλίες.

Μια τέτοια θα βρείτε ανεβαίνοντας τον Λακωνικό κόλπο. Δεν είναι άλλη από την παραλία του Σίμου στο μικρό νησί της Ελαφονήσου (απέναντι από τη Νεάπολη). Ρίξτε την άγκυρά σας και χαρείτε αρόδου ή στην παραλία εικόνες που στολίζουν τους ταξιδιωτικούς οδηγούς σε όλον τον κόσμο.

Στα 13 μίλια βορειότερα βρίσκεται ο οικισμός της Πλύτρας και του Αρχάγγελου έχοντας και οι δύο την αναγνώριση της Γαλάζιας Σημαίας. Συνήθως τις ζεστές ημέρες μετά τις 11 το μεσημέρι εμφανίζεται το φαινόμενο της «μπουκαδούρας» που θα σας δροσίζει αλλά θα φουσκώσει και τα πανιά των ιστιοπλοϊκών. Στην Πλύτρα υπάρχει μεγάλο λιμάνι που διαθέτει και το απαραίτητο νερό. Όσο βαθιά και να δέσετε ο βυθός θα φαίνεται από την κουβέρτα σας. Είναι μια ακόμη ευκαιρία να βουτήξετε στη θάλασσα απευθείας από το σκάφος. Λίγο ποιο μακριά η αρχαία βυθισμένη πόλη και στην ακτή το καλοκαίρι βραδινή ζωή και ευκαιρία για βόλτες και ηρεμία. Άνετα προσβάσιμες με τα πόδια από το λιμάνι οι πεντακάθαρες παραλίες που συγκεντρώνουν την προτίμηση πολλών επισκεπτών.

Η από τη θάλασσα επίσκεψή σας στο Δήμο Μονεμβασιάς που σημειωτέων είναι αυτός με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ελλάδα, μπορεί να ολοκληρωθεί στον όρμο του λιμανιού της Ελιάς. Γραφικό ψαροχώρι που μεταλλάσσεται σε βασικό τουριστικό προορισμό τις τελευταίες δεκαετίες. Εάν δεν βρείτε νε δέσετε στο μικρό λιμάνι που αποτελεί αλιευτικό καταφύγιο, ρίξτε την άγκυρα και μείνετε αρόδου στον όρμο του. Η Γαλάζια Σημαία κυματίζει και εδώ και οι παραλίες της Ελιάς παραμένουν πεντακάθαρες και εύκολα προσβάσιμες. Τα τελευταία χρόνια και οργανωμένες. Η πρόσβαση με το σκάφος σας θα σας δώσει τη δροσερή ευκαιρία που αναζητούσατε.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί ναυτικοί όμιλοι στην περιοχή για να μυείται η νεότερη γενιά στη τέχνη της ναυτοσύνης.

Οι ακτές του νοτιότερου τμήματος της Λακωνίας, με τις απότομες πλαγίες στο Μυρτώο Πέλαγος, τους γκρεμούς του Καβομαλιά και τους γραφικούς κολπίσκους στο Λακωνικό Κόλπο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκμάθηση του αθλήματος.

Μαθήματα ιστιοπλοΐας παραδίδονται στο Ναυταθλητικό Σύλλογο Ελιάς, στο Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μονεμβασιάς και στο Ναυτικό Όμιλο Βοιών στη Νεάπολη.